Forside    Om os    Jobs    Publikationer    Kontakt     Oversigt

Forside

 

El-installationer

 

Automatik

 

SCADA & MES

 
       
  + Gør-det-selv

+ Er din installation OK?

- Spørgsmål og svar

+ Produkter & Service

+ SKS

+ ELFO-garanti

Spørgsmål og svar (SOS)

Hvad må man selv udføre?

Jordforbindelse

Sikringer

 

Hvad må man selv udføre?

Jeg bor i et ældre hus, og dets elinstallationer trænger til en kærlig hånd. Må jeg selv foretage fornyelsen, eller skal det være en elektriker?

Hvis man skal arbejde på de faste elinstallationer, skal en autoriseret elinstallatør lave arbejdet. Det kan fx være, at der skal etableres nye stikkontakter, lampesteder eller afbrydere. En huskeregel er, at den faste elinstallation typisk er det, som du ikke må tage med dig, når du flytter. Det drejer sig om eltavler, dåser i loftet og ledninger i væggen. 

Hvis du ønsker at udskifte en eksisterende stikkontakt, så må du gerne selv udskifte den. Du må også opsætte og nedtage lamper, som forbindes til lofts- eller vægdåser. Du må også udskifte stikpropper og ledninger og lave andre reparationer på dine elapparater. Her er der nemlig ikke tale om faste elinstallationer.

 

Jordforbindelse

Hvad er jordforbindelse?

Jordforbindelsen er det tredje ben i stikproppen og giver sammen med en HFI/HPFI-afbryder en ekstra beskyttelse. Loven kræver faktisk, at der skal være jordforbindelse i nye stikkontakter og lampesteder. Jordforbindelsen er markeret med et jordtegn:

Jordforbindelsen har også en anden vigtig funktion. Den kan være med til at undgå forstyrrelser og skader på computere, teleudstyr og anden elektronik.

En computer har ofte ledninger med et rundt stik, som har et ben til jordforbindelse. Disse stik passer ikke altid til stikkontakten i væggen. Man kan fx vælge en stikdåse af den type, som er beregnet til stik med jordforbindelse. Stikdåsens ledning kan så sættes i stikkontakten.

 

Sikringer

Hvorfor springer sikringer på ubelejlige tidspunkter?

Mange kender situationen: Vi har gang i adskillige køkkenapparater lige før gæsterne skal komme. Langt flere apparater, end vi plejer at bruge. Og så springer sikringerne! Hvis sikringen ikke sprang, ville husets ledninger blive meget varme, og der ville være risiko for brand.

Sikringen springer fordi, der sker en overbelastning af boligens elinstallation. Denne overbelastning skyldes, at der er for mange apparater i brug på én gang.

Man kan løse problemet ved at slukke alt, skifte sikringen, og derefter bruge færre apparater på samme tid. Du kan også i stedet fordele dem på to lysgrupper.

En sikring gør boligens elinstallation sikker. Den springer med andre ord, når elinstallationen er overbelastet. Den kan også springe, hvis der fx sker en kortslutning i et elapparat. Inde i sikringen sidder en tynd sølvtråd. Den smelter ved kortslutning eller ved en for høj belastning. Man kan dog også få en såkaldt automatsikring. Den kan man tænde igen, så man ikke behøver at have en reservesikring liggende.

 

 

   
   
   
   

PBL Teknik ApS - Skovvej 23 - 8660 Skanderborg - Find os - Tlf. 89 413 913 - Fax 89 413 914
Email: info@pblteknik.dk - Åbningstider: Man - torsdag: 7.30 - 16.00 - Fredag: 7.30 - 15.00 - Om hjemmesiden